ETUSIVU Blogi 2006  Blogi2007q1  Blogi2007q2  Blogi2007q3  Blogi2007q4 Blogi2008q1  Blogi2008g2 Blogi2008q3 Blogi2008q4 Blogi2009q1 Blogi2009q2  Blogi2009q2
Blogi2010q1 Blogi2010q2 Blogi2011q1 Blogi2011q2 Blogi2012q2 Blogi2012q3 Blogi 2014q1 Blogi2015q1Jälleen jalkapallokirja Huuhkajista 
Näitä kirjoja Huuhkajista on tänä vuonna ilmestynyt aika paljon. Tässä vielä yksi eli Matias Strozykin kirjoittama Huuhkajien tähdet ja tarina. Kirjassa on henkilökuvat Huuhkajien lähi historian tähdistä Litmasesta Sparviin. Myös valmentajien näkökulmasta on kappaleita kirjoitettu. Myöskään ei ole unohdettu painajaista eli Unkari-tasapeliä. Ja tietenkin on kuvaus ottelusta 15.11.2019, jossa varmistettiin paikka EM-kilpailuihin.
Kirjassa ei ole varsinaisesti mitään uutta. Ainoastaan yhdellä hieman erilaisella tavalla tehty historiikki Huuhkajista. Ja kirjassa on valitettavasti ainakin yksi asiavirhe kun Glen Kamaran ensimmäisen maajoukkuemaalin väitettiin syntyneen Helsingin Olympiastadionilla lokakuussa 2018 Kreikkaa vastaan kun oikeasti ottelu pelattiin Tampereen Ratinassa. Varmasti uusille suomalaisen jalkapallon ystäville tämä jalkapallokirja on hyödyllinen, mutta kokeneelle kannattajalle kirja antaa vain leppoisaa ajankulua Huuhkajien pelejä odotellessa.  / 13.12.2020 

 


Kirja valmentajalegenda Markku Kanervasta 

Markku Kanerva on Arsenal kupista teetä juova nörtti, joka tutkii yksityiskohtaisesti otteluiden tilastoja ja videoita. Näin Alpo Suhosen ja Risto Pakarisen viihdyttävässä kirjateoksessa kuvataan Markku Kanervaa eli Riveä. 
Kun Suomen kaikkien aikojen paras jääkiekkovalmentaja tekee kirjan Suomen kaikkien aikojen parhaasta jalkapallovalmentajasta niin tuloksena täytyy olla menestysteos. Suhosen sivuhuomiot kirjan tekstin väleissä täydentävät ja tuovat erinomaisen lisämausteen Kanervan lausuntoihin.
Kirjasta välittyy Kanervan nöyryys. Hän on tehnyt ahkerasti ja pitkään valmennustyötä. Ja varsinkin useat vuodet toiminut uskollisesti eri valmentajien alaisuudessa kakkosvalmentajana. Kun Mixu Paatelainen ja Hans Backe olivat epäonnistuneet rajusti Huuhkajien peräsimessä, niin oli Kanervan tilaisuus tullut. Ja tämän mahdollisuuden oli Rive käyttänyt loistavasti. Nyt Huuhkajat olivat ensimmäisen kerran saavuttaneet arvokisapaikan ja juuri Riven johdolla. Kanerva oli luonut luottamuksen ja turvallisen ilmapiirin miesten A-maajoukkueeseen. Hengenluonti onkin Riven parasta osaamista. Vaikka hän käyttääkin paljon aikaa jalkapallon teknistaktiseen pohdintaan niin lisäksi hänen tiimissään on osaajia, joilla on annettavaa varsinkin taktisella osa-alueella.
Markku Kanerva on valmentanut useita nyky Huuhkajia jo nuorten maajoukkueissa. Esimerkiksi Tim Sparv, Jukka Raitala, Teemu Pukki ja Joona Toivio ovat Kanervalle luotto pelaajia jo pitkältä aikajaksolta. Tämä on varmasti helpottanut Huuhkajien hitsautumista voittavaksi joukkueeksi. Hieman ihmetystä aiheuttaa Teemu Pukin kehittyminen ja Kanervan rooli. Vuonna 2014 Pukki siirtty Tanskaan Skotlannista häntä koipien välissä. Brondbyn saksalaisvalmentaja Alexander Zorniger näki suomalaishyökkääjän potentiaalin, mutta myös ymmärsi ensimmäisenä eron potentiaalin ja konkretian välillä. Zorniger kiteytti itse asian Tanskan TV3:lle näin: "Hän ei tiennyt, mitä merkitsee olla ammattilainen". Ja Kanerva oli jo vuodesta 2009 valmentanut eri maajoukkueissa Pukkia, mutta ei ollut osannut kertoa hänelle mitä on olla ammattilainen jalkapallossa!! Kukaan ei siis ole täydellinen ei edes Rive. Mutta Rive on Suomen jalkapallon legenda, vaikka kehitettävää on vielä paljon.
Huuhkajat ei ole vielä koskaan voittanut mitään. Kirjan nimi Markku Kanerva - Näin valmennan voittajia ehkä siis on optimistinen. Mutta uskokaamme, että Riven johdolla myös voitamme jotain. Vaikkapa Euroopan mestaruuden! / 02.05.2020 Me mennään kisoihin - Huuhkajien riemukas eteneminen EM-turnaukseen

Vihdoinkin Suomi pääsi jalkapallon miesten arvokisoihin. Joten asiaan liittyvä kirja on varmasti paikallaan. Jussi Eskolan ja Pekka Mäntylän lähinnä haastatteluihin perustuva kirja on ytimekäs kertomus Huuhkajien EM-karsinnoista. Joikaisesta ottelusta on kuvaukset ja tilastot. Tosin tilastot olisivat voineet olla yksityiskohtaisemmat. Huuhkajakapteenien ja valmentaja Mika Nurmelan kommentit tuovat mukavasti muistot mieleen. Ja lämpimät tunteet nousevat pintaan. Lausuntojen rehellisyys tuo kirjaan aitoutta ja vahvistaa käsitystä Huuhkajista. Joukkue on pelannut karsinnat äärirajoilla. Tapioissa Italiaa ja Bosnia-Hersegovinaa ei ollut juurikaan mahdollisuuksia pelillisesti. Tämän tunnustaa pelaajat ja valmennus. Miten Huuhkajat voivat EM-kisoissa haastaa selvästi paremmat vastustajansa jos näillä pelaajilla ollaan oltu jo maksimissa. Nykyisten pelaajien kehittyminen voi olla mahdollista ja ehkä jokin nuori pelaaja voi nousta joukkueeseeen. Mutta tämmöinen positiivinen muutos ei tule riittämään. Ja varsinkaan kapteenisto ei kaipaillut jo lopettaneen Niklas Moisanderin ja kokaiinista kärynneen Roman Eremenkon perään. Jos EM-kisoissa halutaan menestystä niin se ei voi tulla ilman näiden kokeneiden pelaajien valintaa joukkueesen. Markku Kanerva on luonut pelaajille turvallisen oppimisympäriston ja tämä on mahdollistanut pelaajien itseluottamuksen nousun Huuhkajissa. Kanerva on siis ollut erinomainen hengenluoja. Mutta kirjasta ilmenee myös, että taktisella puolella on Kanervalla ollut haasteita. Ja jopa saa ymmärryksen, että Nurmela panos pelitavan osalta on kasvanut karsintojen edetessä. 
Kirjaa voi suositella koko Suomen jalkapalloväelle ja muillekin. Sillä pelkästää kirjan kuvien katselu on erittäin antoisaa. / 07.04.2020 

Shefki Kuqi - Kosovon härkä
Kirja-arvio: Shefki Kuqi kertoo avoimesti tarinansa 

Mika Wickströmin kirjaa Shefki Kuqi - Kosovon härkä ei voi verrata Jari Litmasen diplomatian mestariteokseen Litmanen 10. Shefki Kuqi kertoo mielipiteensä asioista avoimesti ja rehellisesti. Tälläista kirjallisuutta tarvitaan. Merkittävää tietoa asioista, joita ei aiemmin ole kerrottu.
Keskeinen Shefki Kuqia jalkapallouralla painamaan jäänyt asia on Teplicen (26.03.2005) valtava järkytys, tappio Tsekeille 3-4. Jos Shefki olisi puskenut Peter Cechin taakse pallon verkkoon niin Kosovon härän maajoukkueura Suomen paidassa olisi saanut fantastisen nosteen. Mutta toisin kävi. "Jostain ilmestyi Cechin hanska, joka pyyhkäisi pallon maaliviivalta takaisin kentälle. En pystynyt uskomaan sitä todeksi; suljin kasvot kouraani vasten ja manasin niin, että se kuului taatusti lehtereille asti. Pallo eteni jo täyttä vauhtia toiseen päähän, kun nostin katseeni. Näytti siltä kuin muukin meidän joukkue olisi jäänyt päivittelemään Cechin torjuntaa - tai mun mokaa. Keskikentälle jäi ammottava aukko, josta Vratislav Lokvenc kävi pystysyötön jälkeen tälläämässä pallon ylänurkkaan. Ei jumalauta, en voinut uskoa sitä todeksi..."
Toinen Kuqia harmittamaan jäänyt episodi oli kun Unkari pelissä Olympiastadionilla (12.10.2010) hän potkaisi Litmasen nenän edestä pallon pois vaikka kuningas olisi lähes varmasti tehnyt maalin. Ja näin Suomi hävisi Unkarille 1-2.
Shefki sanoo selkeästi totuuden hukatuista vuosista kun Huuhkajilla oli kultainen sukupolvi ja valmentana Antti Muurinen. " Muurinen oli hengenluoja, mutta myös turhan hienotunteinen ja pehmeä. Kiltit miehet eivät pärjää näissä hommissa, kun paine ja vaatimustaso kasvavat. Meistä olisi pitänyt saada enemmän irti niinä vuosina." Eli Muurisen Shefki arvostelee suhteelisen lempeästi. Kuitenkin surkein Shefkiä valmentanut on Carlton Palmer. Hänet Shefki olikin haukkunut julkisesti lehdistön välityksellä.
Shefki Kuqi on tehnyt loistavan uran Englanissa. Valittu Ipswichin kauden parhaaksi pelaajaksi. Pelannut Valioliigaa ja edustanut suurseuroja Sheffield Wednesdaytä ja Newcastlea. Yhteensä pelejä Englannissa kertyi 424 ja maaleja 114. Kaikki ottelut yhteensä Shefki on pelannut 761 ja maaleja kaikkiaan 203. Nämä ovat sellaisia tosiasoita, että suomalaisista nykypelaajista ei juuri löydy vastaavaa.
Shefki Kuqi on jatkanut uraansa jalkapallon parissa valmentajana. Räväkkä persoona on kohdannut kentän laidallakin haasteita. Toivotaan menestystä Shefkille jatkossa. / 26.09.2017


ETUSIVU